Bänkar

Det finns många olika slag av bänkar. En bänk är en benämning för olika typer av möbler som har en platt ovansida, antingen avsedd som sittmöbel eller som arbetsyta. Bänkar kan användas i olika rum och såväl inomhus som utomhus, helt beroende av vilka behov man har av sin bänk.

Det finns alltså flera olika typer av bänkar att välja bland. När det gäller sittbänkar, alltså sådana bänkar som man sitter vid så kan vi exempelvis hitta trädgårdsbänk, ljugarbänk och parkbänk. En sittbänk är en avlång sittmöbel som oftast är tillverkad i trä. Den kan vara med eller utan ryggstöd. I Europas bondesamhälle var det väldigt vanligt med sittbänkar och dessa användes ofta också för att sova på. När det istället handlar om arbetsbänkar, alltså sådana man sitter eller står vid för att arbeta på så hittar vi exempelvis skolbänk, köksbänk, diskbänk och snickarbänk. En arbetsbänk är en möbel vars yta är avsedd för arbete, exempelvis studier, matlagning eller hantverk. Förr i tiden fanns det något som kallades för långbänk. Ordet finns med i Svenska Akademins Ordbok och har anor sedan 1635. En långbänk är en väggfast bänk antingen längs en långvägg eller längs långsidan av ett bord.

Bänkar är populära av många anledningar. De är mångsidiga och kan användas för flera olika ändamål. De är också enkla att flytta på och kan placeras på flera olika ställen. Man kan ha bänkar som köksmöbler, men också som hallmöbler, balkongmöbler eller trädgårdsmöbler. En av de stora fördelarna med bankar är att det får plats många vid dem. På stolar kan ju endast en person sitta, medan bänkar kan fungera som sittplatser för flera personer, trots att bänkar sällan tar upp särskilt stor yta. När man ska köpa bänkar så kan man välja bland massor av olika material, färger, designer, former, stilar och storlekar. Det gör det möjligt för alla att hitta bänkar som passar just dem. Bänkar är sällan dyra och de finns att köpa på de flesta möbelvaruhus, nätbutiker och lågprisbutiker. Man kan självklart också specialbeställa bänkar hos en snickare för att få bänken exakt så som man vill ha den. När man väljer bänkar bör man välja en bänk som är robust och stadig, som är enkel att underhålla och som passar ens övriga inredningsstil. Om inte bänkar är det du säker efter så kan vi rekommendera att ni besöker Stringhylla.nu.